Açık fıtık cerrahisi, kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı için uygulanabilir.
Lokal -bölgesel, genel anestezi teknikleri yardımıyla günübirlik veya hastanede yatacak şekilde açık fıtık cerrahisi uygulanabilir. Bu ameliyatlarda ‘’meş’’ denen ‘’yama’’ konulabilir veya yamasız tamir yapılabilir. Açık fıtık cerrahileri geleneksel, güvenilir denenmiş, standartları konulmuş uygulamalardır.
Genelde tekrarlayan belli bir büyüklükten daha büyük olan fıtık kesesi durumlarında da açık fıtık cerrahisi uygulanma eğilimi vardır.
Hastanın anestezi, genel durum sorunları, organların birbirilerine ve karın duvarına yapışıklıkları nedeniyle kapalı yöntemlerin uygulandığı cerrahilerde açık fıtık onarımına geçilmesi mümkündür.
Göreceli olarak yara yeri problemleri, seroma denilen fıtık alanında sıvı birikimleri, kanama, enfeksiyon her açık cerrahide olduğu gibi önde gelen sorunları oluşturur.
Geniş kaldırılan cilt ciltaltı dokularda daha fazla oranda olmak üzere fleplerde de sorun çıkabilir.
Açık fıtık cerrahisi sonrası yara bakımı diğer ameliyatlardan farklılık göstermez. Yara alt kısmındaki seroma olarak adlandırılan sıvı birikintisinin dışarı alınması için dren denilen özel cihazlar kullanılır.
Bunların takibi operasyon ve duruma göre farklılık gösterebilir.
Açık fıtık cerrahileri genelde temiz uygulamalardır özellikle kasık fıtığı ameliyatlarından sonra antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Fakat yama konulan durumlar acil uygulamalar, beraberinde barsak ve geniş doku çıkartılan durumlar yaşlı olgular,böbrek, şeker ve kalp hastalığı olanlar açık fıtık cerrahisi sonrasında kişiye özel durumlar dahilinde dikkatle takip edilmelidir.
.