Kapalı yöntem kasık fıtığı tamirinde Laparoskopik ya da Robotik olarak fıtık alanının tamiri yapılır. Burada özellikle; tekrarlamış, daha önce anterior girişimle yamalı veya yamasız onarım yapılan, tek veya özellikle iki taraflı fıtıkların onarımı yapılmaktadır
Klasik laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi karın içerisine girilerek, içeriye karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir, belli bir basınca gelince optik kamera ile girilerek televizyon ekranından trokar denilen kanüller yardımıyla laparoskopik el aletleri ile operasyon yapılır.
Robotik fıtık onarımı nedir ?
Laparoskopik yöntemde olduğu gibi karın içerisine girilerek karın içerisine karbondioksit gazı verilir, robotik cihazlar laparoskopik yöntemde olduğu gibi girilerek robotik cihazlarla operasyonlar tamamlanır.
Kapalı yöntemle hangi fıtıklar onarılır ?
Laparoskopik veya Robotik karın duvarı fıtıklarında göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı, kasık fıtığı gibi fıtıkların onarımı yapılır.Kapalı yöntemle laparoskopik-Robotik karın duvarı fıtklarında , karın duvarı arka tarafında ‘’preperitoneal mesafe ‘’ diye tamir edilen ‘’karın zarı’’ nın ön tarafında’’ oluşturulan boşluk alanında çalışılır. Fıtık kesesinin önü açılarak fıtık alanına yama yerleştirilir ve kapatılır.
Bir diğer yöntemde yine karın arka duvarındaki fıtık alanının içerisindeki yapılar karın içerisine yerleştirilir, fıtık alanı karın organlarına yapışma özelliği olmayan yamalarla kapatılır .
Özellikle son yıllarda robotik fıtık onarımları özellikle şişman, geniş, karmaşık, sorunlu batın duvarı defektlerinin onarımında kullanılmaya başlanmıştır. Dar alanda kolay ve net hareket kabiliyeti ile zor girilen boşluklara ulaşmayı sağladığı için fıtık keselerine arka duvardan müdahale edebilmeyi kolaylaştırdığı görülmektedir.
Laparoskopik-Robotik Fıtık Onarımlarında açık operasyona dönüş olabilir mi?
Kapalı yöntem fıtık onarımı uygulamaları karına giriş zorluğu olan, tekrarlamış öncesinde başka bir nedenle ameliyat olmuş olgularda açığa dönmeyi ve açık yöntem ile opere olmayı gerektirebilir.
Laparoskopik-Robotik Fıtık operasyonlarında avantajlar nelerdir ?
Laparoskopik ve robotik fıtık operasyonlarının başlıca yararı daha küçük kesi ile onarımın sağlanmasıdır. Daha küçük yara, kozmetik sonuçların daha iyi olmasını sağlayabilir. Yara komplikasyonlarının daha az olmasına neden olabilir . İşe dönüş, bakım, solunum fonksiyonları açısından daha iyi sonuçlar sağlayabilir.
Laparoskopik-Robotik Kasık fıtığı tamiri kimlere yapılır?
Laparoskopik kasık fıtıkları başlıca bilateral, sporcu, femoral ve bayanlardaki kasık fıtıklarında tercih edilmekle beraber işe dönüş kolaylığı, ameliyat sonrası ağrı ve hassasiyeti az olması nedeniyle de tercih edilebilir.
Bu tercihte maliyet, cerrahın uygulamaya olan yatkınlığı, hasta isteği de rol oynayabilir.
Laparoskopi genel anestezi gerektirebilir günlük yatış sonrası taburculuk kolaylığı da sağlamaktadır.
Laparoksopik uygulamada TAPP (Trans abdominal pre peritoneal), TEP (Total Ekstra peritoneal ) nedir ?
Karın içerisine CO2 gazı verilerek karın duvarında karın zarının önü veya arkası şişirilerek oluşturulan boşluğa özel cihazlarla girilir, bu alanda onarım gerektiren fıtık alanı ortaya çıkarılıp yama konulur .
Kapalı yöntem fıtık tamirinde yamaların kullanımı nasıl olur ?
Kapalı veya açık olsun günümüz fıtık cerrahisinde gerilimsiz onarım yapılmalıdır. Gerilimsiz onarım fıtık alanına yerleştirilen yamalar ile sağlanır. Fıtık yamaları farklı yapı materyalleri, farklı genişlikte por özellikleri, karın içerisinde kullanılabilme, hafıza, şekil açısından çeşitli özelliklere sahiptir. Yamalar bu özelliklerine göre seçilerek farklı fıtık alanlarında kullanılmaktadır.