Fıtık ameliyatı öncesi hazırlık naıl olmalıdır ?

 Fıtık ameliyatları diğer operasyonlara göre solunum sistemi için daha farklı etkileri olabilir.Bu nedenle öksürük balgam üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlar için hekiminizi bilgilendiriniz.

Siagara kullanımınız mutlama sonlandırılmalıdır.Özellikle geniş fıtığı olanlarn solunum yetmezliği,karın içine  organların girmesi ile akciğere baskı yapma ihtimali mevcut olduğu unutulmamalıdır. Şayet operasyon öncesi randevuda zaman varsa ameliyat öncesi balon şişirmek , mesafeli yürüyüşler yapmak solunum kaslarınızı çalıştırmak yönünden her ameliyatta olduğu gibi faydalı olabilir.

Hastaneye operasyon öncesinde yapılan tüm tetkiklerinizle beraber geliniz .Fıtık ameliyatı için randecu aldıysanız tüm kullandığınız ilaçlar için  hekiminizi bilgilendiriniz .Kan sulandırıcı ilaçlarınızı (aspirin -klopidrogel vb) operasyonunuzdan yedi gün önce kesilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Fıtık operasyonları öncesinde ameliyat alanının traş edilmesine gerekde yoktur.

Açık Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Açık fıtık cerrahisi, kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı için uygulanabilir.

Lokal -bölgesel, genel anestezi teknikleri yardımıyla günübirlik veya hastanede yatacak şekilde açık fıtık  cerrahisi uygulanabilir. Bu ameliyatlarda ‘’meş’’ denen  ‘’yama’’ konulabilir veya yamasız tamir yapılabilir. Açık fıtık cerrahileri   geleneksel, güvenilir denenmiş, standartları konulmuş uygulamalardır.

Genelde tekrarlayan belli bir büyüklükten daha büyük olan fıtık kesesi durumlarında da açık fıtık cerrahisi uygulanma eğilimi vardır.

Hastanın anestezi, genel durum sorunları, organların birbirilerine  ve karın duvarına  yapışıklıkları nedeniyle kapalı yöntemlerin uygulandığı cerrahilerde açık fıtık onarımına geçilmesi mümkündür.

Göreceli olarak yara yeri problemleri, seroma denilen fıtık alanında sıvı birikimleri, kanama, enfeksiyon her açık cerrahide olduğu gibi önde gelen sorunları  oluşturur.

Geniş kaldırılan cilt  ciltaltı dokularda daha fazla oranda olmak üzere fleplerde  de sorun çıkabilir.

Açık fıtık cerrahisi sonrası yara bakımı diğer ameliyatlardan farklılık göstermez. Yara alt kısmındaki seroma olarak adlandırılan  sıvı birikintisinin dışarı alınması için dren denilen özel cihazlar kullanılır.

Bunların takibi operasyon ve duruma göre farklılık gösterebilir.

Açık fıtık cerrahileri genelde temiz uygulamalardır özellikle kasık fıtığı ameliyatlarından sonra antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Fakat yama konulan durumlar acil uygulamalar, beraberinde  barsak ve geniş doku çıkartılan durumlar yaşlı olgular,böbrek, şeker ve kalp hastalığı olanlar açık fıtık cerrahisi sonrasında kişiye özel durumlar dahilinde  dikkatle takip edilmelidir.

Fıtık operasyonu sonrası neler yapmalısınız ?

Fıtık operasyonları sonrasında barsaklarınızla ilgili ve özel bir durum olamamsı halinde genelde 2. Gün çıkışınızda bir mahzur  yoktur. Ameliyat sonrası dren kullanımı mevcut ise bunların takibi, kullanılışını sorunuz, içerik ve miktar yönünden takibi önem arzedebilir. Ağır kaldırmanızın yasak olduğunu unutmayınız , banyo tuvalet gibi  günlük işlerini  yapmanız da bir mahzur yoktur. Kesi yeri ve duruma göre  bunlar ile ilgili olarak bilgi alabilirsiniz.

Yara bakımınız için hekiminiz aksi şekilde belirtmediyse 2. Günden itibaren yaranız açık kalabilir.