Ostomi kenarındaki fıtığa parastomal fıtık denmektedir. Kabaca her 3 ileostomi den (karın duvarına ağızlaştırlan ince barsak) ve kolostominin (karın duvarına ağızlaştırılan kalın barsak) yarısı fıtık problemini yaşar.
Genelde bu problem kolostomi veya ileostomi açılmasının hemen sonrasında ki birkaç yıl içerisinde olabilir. Şişmanlık, kortikosteroid kullanımı, beslenme yetersizliği, ileri yaş, artmış karın içi basınç ameliyat sonrası yara yeri enfeksiyonu gibi bir çok neden duruma sebep olabilir.
Bu durum hastanın yaşam kalitesini bozmasının yanı sıra vücut bütünlüğü, barsak , stoma sorunlarına neden olabilir. Ameliyat gerektirebilir.
Yaklaşık %30 olguda stoma kenarı fıtığı ameliyatsız olarak çözülebilir. Genelde hafif sorunlarla giden bu fıtık sorunu stoma kenarı kemeri, cilt koruyucu materyaller takip edilebilir.
Ağrılı, tıkayıcı bulgularla giden, cilt ve yara ayrışmasının olduğu durumlarda veya kenarındaki poşun ve stomanın kontrolünün yapılamadığı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Parastomal fıtıklar kompleks cerrahi gerektiren fıtıklardır, sadece onarım değil özellikle fıtık içinde bulanan barsak, üreter gibi yapılarında fonksiyonları korunarak cerrahi onarım yapılmalıdır. Bu onarımlar yama ile yapılırken karın duvarının alt veya üst katmanlarının lokasyonuna göre değerlendirildiği çeşitli şekillerde yerleştirilen yama teknikleri ile farklı ameliyatlar gerekebilir.
Bu ameliyatlarda lokasyon değişiklikleri, organ fonksiyonları yeni gelişebilecek yara problemleri gibi çok sayıda farklı sorunla karşılaşılabilir.
Bu onarımların sonrası, tekrar fıtıklaşma oranları %76 ya kadar çıkabilir.Eski lokasyon alanlarında da fıtıklar olabilir.
Parastomal fıtık sorununun çözümünde bir diğer sorunda kullanılan materyal seçimidir, bu materyallerin seçimi fıtık tekrarı için önemli olduğu kadar bazı durumlarda da enfeksiyon gibi bir çok istenmeyen duruma da yol açabilir veya zemin hazırlayabilir.